Bezglutenowe naleśniki... z nutellą bananami i bitą śmietaną







Próbuję kuchni bezglutenowej, przepisy przydadzą się dla osób potrzebujących, a ja również chętnie spróbuję czegoś bez mąki pszennej.










Składniki:


Naleśniki :

400 ml mleka migdałowego
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 łyżki mąki gryczanej
4 łyżki mąki ryżowej
banan
2 jajka, szczypta soli

Bita śmietana:

śmietanka 30%
cukier brązowy

Farsz:

nutella
2 banany


Przygotowanie:



Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy, następnie do blendera wlewamy mleko migdałowe dodajemy 2 jajka, banana i sól blendujemy na gładką masę, przelewamy wszystko do miski i mieszamy z mąką, odstawiamy na 15 minut. Naleśniki smażymy na małym gazie, bardzo wolno (na smalcu lub jak kto woli na maśle bądź oleju roślinnym) przekładamy na drugą stronę dopiero gdy uda nam się je przesunąć przy poruszeniu patelnią. Jak już usmażymy ( mi wyszło z tego przepisu 7 sztuk są dość grube i ciasto ciężko rozlewa się po patelni) szykujemy sobie banany (kroimy na plasterki) i nutellę. Ja ubiłam śmietanę sama, ale dla leniwych lub zabieganych może być to bita śmietana w aerozolu. Naleśniki są bardzo syte, żeby się najeść wystarczył mi jeden :-) Smacznego.

Komentarze

Popularne posty