sobota, 18 października 2014

Brązowy ryż z mieloną karkówką i kolorową papryką



Szybki obiad ryż z karkówką mieloną. Kiedyś może zaprezentuję Wam tradycyjną wersję tego dania która pochodzi z rodzinnego domu mojej babci. Ale nie wiem czy dostanę mięso które jest do tego potrzebne. Dlatego piszę, ,,że może zaprezentuję''. Póki co moja lekko zmodyfikowana wersja.








Składniki: 

100 g brązowego ryżu
200 g mielonej karkówki
2 papryki (czerwona i zielona, może być też żółta)
czosnek
sos sojowy (jasny lub ciemny)
pieprz






Przygotowanie:

Ryż solę i podsmażam na oleju roślinnym przez chwilkę (tak mnie ktoś nauczył, jest wtedy smaczniejszy i nie rozgotowuje się), zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 20 minut, następnie odstawiamy na 10 minut pod przykryciem,  mięsko mieszam z sosem sojowym i podsmażam z czosnkiem na smalcu ok. 5-10 minut, dodaję pokrojoną w paski paprykę i smażę jeszcze ze 3 minuty (ja lubię wszystko al dente więc można podsmażać dłużej niż u mnie), dodaję ryż i wszystko mieszam aż się nagrzeje. Podaje z pomidorem... i sokiem pomidorowym :-) tak wyszło........

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz