środa, 29 października 2014

Burgery z piersi indyka







Troszkę inna wersja tradycyjnych hamburgerów przede wszystkim mniej kaloryczna...









Składniki: (na jednego burgera):

bułka (do wyboru pszenna, żytnia)
100 g mielonej piesi z indyka
ser (u mnie kozi)
plaster pomidora
krążek papryki (żółta, czerwona lub zielona)
plaster boczku
sos Mary Rose (mieszamy troszkę soku z
 cytryny ketchup, majonez i sos Worcestershire)
ulubione suszone zioła (prowansalskie, oregano, bazylia, estragon)
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
kiełki
kilka listków szpinaku

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie sprawdzamy czy jest wystarczająco słone, formujemy kotlety, rozgrzewamy patelnie i smażymy burgery na średnim ogniu aż środek będzie gotowy ok 10-15 minut. Jak już będziemy mieli pewność że są gotowe podsmażamy pomidora i paprykę. W między czasie podgrzewamy (w tosterze lub piekarniku) bułkę. Gdy wszystko już mamy gotowe smarujemy bułkę sosem, kładziemy szpinak, kotleta, pomidora, paprykę, ser kozi, boczek posypujemy kiełkami. Obiad lub kolację mamy gotową w jakieś 15 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz