niedziela, 19 października 2014

Frittata z cukinią, wędzonym łososiem i pomidorkami







Prosty i szybki sposób na tartę z ciasta francuskiego. Kolejny pomysł na wykorzystanie łososia wędzonego













Składniki:

6 jajek wiejskich
3 łyżki tłustej śmietanki 30- 36%
cukinia
6-8 sztuk pomidorków koktajlowych
100 g łososia wędzonego
szczypiorek, koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sos Worcestershire




Przygotowanie:

Cukinię kroimy najpierw na plasterki potem na ćwiartki, podsmażamy na patelni (używam do tego oliwy), jajka wlewamy do miseczki ze śmietanką i roztrzepujemy, dodajemy szczypiorek, koperek, sos Worcestershire sól oraz pieprz mieszamy wszystko, cukinię układamy w formie silikonowej (lub zwykłej może to też być naczynie żaroodporne) do tarty, wkładam do piekarnika (już rozgrzanego do temperatury 180 st.) wylewam na to masę jajeczną i piekę jakieś 15-20 minut, po jakichś 10 minutach jak jajka są już ścięte kładziemy na wierzch łososia i pomidorki, posypujemy szczypiorkiem i koperkiem i pieczemy jeszcze 5-10 minut, (trzeba uważać na spód jak jest zarumieniony to wyciągamy). Frittatę jemy ciepła lub zimną, można podawać z sałatą lub jakąkolwiek surówka jaką lubimy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz