niedziela, 26 października 2014

Kiełbasa zapiekana z jabłkami i cydrem












Pyszny pomysł na obiadek przy zimnej niedzieli

biała kiełbasa zapiekana w garnku rzymskim z cydrem, cebulą i jabłkami oraz rodzynkami. 







Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy
3 jabłka
cydr lubelski 0,33 ml
rodzynki
smalec gęsi (łyżeczka)
cebula

Przygotowanie:

Kiełbasę musimy obgotować (ok. 15 minut), w tym czasie moczymy garnek rzymski w wodzie (może być przykrywane naczynie żaroodporne),  następnie do garnka/ naczynia dodajemy troszkę tłuszczu, wkładamy ugotowaną kiełbasę, pokrojone na plasterki jabłka cebulę i zalewamy wszystko cydrem, pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st. aż kiełbasa która będzie na wierzchu zrobi się lekko rumiana, na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy trochę rodzynek.  Podaję z sosem majonezowo-chrzanowym (chrzan wymieszany z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego) i bułkami żytnimi oraz z surówką z czarnej rzepy. Jest to danie dość ciężkie dlatego podaję je jak jest już zimno. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz