środa, 22 października 2014

Kotlety mielone z pierogami leniwymi i surówkami




To połączenie może wydawać się dziwne, ale jest bardzo fajne szczególnie jak w domu popularne są tzw. ,,kluski'' .









Składniki:
 (u mnie dzisiaj na dwie dorosłe osoby)

Kotlety mielone:

0,5 kg mielonej karkówki
jajko
pół ciemnej czerstwej bułki (ewentualnie bułka tarta)
ząbek czosnku
bułka tarta do obtaczania
sól, pieprz

Surówki:

I  por 

rodzynki
sól 
majonez i śmietana

II pomidory z solą


Dodatek:

słonecznik podprażony na patelni (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Zaczynamy od surówek, rodzynki namaczamy przez parę minut w gorącej wodzie, kroimy por na cieniutkie krążki solimy delikatnie, odsączamy rodzynki z wody dodajemy do pora i mieszamy wszystko z łyżką śmietany połączonej z majonezem, następnie kroimy pomidora w kosteczkę i solimy, surówki są gotowe. Zabieramy się do kotletów (mięso miałam już zmielone), dodajemy czosnek utarty z solą, bułkę (którą wcześniej namoczyłam w wodzie żeby zrobiła się miękka) jajko wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym gazie jak już będziemy mieli zagotowaną wodę i pierogi gotowe do wrzucania (ja smażyłam na mieszance tłuszczy olej kokosowy, smalec wieprzowy, gęsi i olej słonecznikowy). Następne w kolejności są pierogi leniwe (przepis) Zaczynamy smażyć kotlety na brąz, pierogi leniwe wrzucamy do wody mieszamy i czekamy aż wypłyną, od momentu wypłynięcia gotujemy je 60 sekund, wyciągamy polewamy delikatnie tłuszczem aby się nie posklejały (ja biorę ze smażenia kotletów). Ok, wszystko gotowe możemy podawać do stołu :-) nie jest to tak czasochłonne jak się wydaje mi przygotowanie całego obiadu zajęło 30 minut. Smacznego życzę 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz