Kotlety ziemniaczane z cukinią i wędzonym pstrągiem








Nie jest to danie dietetyczne kotleciki wciągają przy smażeniu dość dużo tłuszczu ale w smaku są super, bardziej przypominają placki niż kotlety 










Składniki:

700 g ziemniaków
1 mała cukinia
1 wędzony pstrąg (ewentualnie makrela lub łosoś)
cebula
świeża kolendra (listki)
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
2 jajka
otręby pszenne, żytnie
bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia, cukinię ścieramy na tarce a cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki rozgniatamy widelcem dodajemy cukinię, rybę, otręby, kolendrę i jajka, mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na 30 minut (łatwiej będzie robić kotlety jak masa będzie zimna). Szykujemy bułkę tartą do obtaczania, z masy formujemy kulki jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce, następnie smażymy na złoty kolor ;-)

Komentarze

Popularne posty