środa, 15 października 2014

Makaron z wołowiną






Powiem Wam, że to jest pyszne proste i smaczne danie. Przygotowanie go to tak naprawdę trwa prawie tyle ile gotowanie makaronu.. może ciut dłużej. 










Składniki na solidne 3 porcje:

wołowina (440 g)
makaron spaghetti z mąki durum
papryka zielona i czerwona
sos sojowy
sól morska
olej kokosowy
smalec gęsi
2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (u mnie jest to zawsze 2 minuty krócej), wołowinę kroimy na paski odkładamy na głęboki talerz i polewamy sosem sojowym, w tym czasie kroimy paprykę (również w paski), podsmażamy chwilę ok. 5 minut  na oleju kokosowym, ściągamy z patelni, teraz szykujemy mięso, obsmażamy na smalcu, ewentualnie można poddusic, jesli wolimy bardziej miękkie (jeżeli ktoś lubi dość słone potrawy polecam mięso solić na samym końcu), gdy wołowina jest gotowa dodajemy wcześniej podsmażoną paprykę i makaron mieszamy wszystko razem i trzymamy na patelni jeszcze chwilkę, po paru minutach można ściągać i jeść. Ja podałam z tartą czarną rzepą wymieszaną z jogurtem naturalnym i odrobiną soli i pieprzu....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz