czwartek, 23 października 2014

Muffiny czekoladowe








Lubię robić muffiny ze względu na to, że przygotowanie ich zajmuje naprawdę mało czasu a jest to sposób na zdrowe domowe słodycze.











Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej (razowej)
3 łyżki kakao
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru ( u mnie brązowy)
2-3 tabliczki czekolady (np. gorzka, mleczna i biała)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki tłuszczu roślinnego (np. olej)
1 łyżeczka cukru waniliowego (własnej roboty)
1/2 łyżeczki soli
wiórki kokosowe (dowolna ilość)

Przygotowanie:

Składniki suche wsypujemy do jednej miski, mokre do drugiej, w międzyczasie kruszymy czekoladę (ja robię to tłuczkiem do mięsa), rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st., mieszamy składniki mokre z suchymi w jednej z dwóch misek, jak zwykle robimy to niezbyt dokładnie, szykujemy formę do muffinów i papilotki (ok. 12 sztuk), masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek  pieczemy 20 minut. Można podawać z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem lub same.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz