czwartek, 30 października 2014

Muffiny.... dyniowe z czekoladą i orzechami laskowymi














Przepyszne mięciutki i takie dość nietypowe muffiny dyniowe z czekoladą. Zapraszam do wypróbowania przepisu.






Składniki:

400 g dyni w kawałkach ze skórką, (bez pestek)
3/4 szklanki brązowego cukru
4 jajka 
szczypta soli morskiej
300 g mąki pszennej
2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
garść potłuczonych orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
175 ml oliwy z oliwek

2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)



Przygotowanie:
Dynię blendujemy w kielichu z oliwą z oliwek (ponieważ szło to opornie odrazu dodałam jajka), następnie wsypujemy cukier i sól. Gdy uzyskamy gładką masę przelewamy całość do miski, szykujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do naszej masy dyniowej, odstawiamy na chwilę, tłuczkiem do mięsa rozbijamy czekolady i orzechy laskowe, mieszamy z masą. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. szykujemy formę i papilotki, nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotek (przepis jest na 12 szt. ale moja dynia była wodnista więc muffinów wyszło 23 sztuki) pieczemy 20-25 minut, jeżeli nie jesteśmy pewni czy już wbijamy wykałaczkę jak będzie suchy wyciągamy babeczki jak nie to pieczemy jeszcze ze 2 minuty. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz