Muffiny marchewkowe






Szybkie muffiny marchewkowe z dużą ilością migdałów.










Składniki: (12 sztuk)


2 szklanki mąki pszennej (u mnie razowa)
2 jajka
1 szklanka cukru (zmniejszam do 3/4 i daję brązowy cukier)
1 szklanka oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 marchewki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
garść orzechów (ja daje migdały)
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
wiórki kokosowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Przygotowanie:

Do jednej miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem szczyptą soli, imbirem, wiórkami kokosowymi cukrem i cukrem waniliowym wymieszać (niezbyt dokładnie i długo). Marchew obrać i zetrzeć dodać do mąki. Jajka wbić do drugiej miski, roztrzepać dodać jogurt i olej (ja w tym momencie dodaję też ekstrakt waniliowy), Dodać orzechy i marchew, wymieszać. Piec w temp. 180 st. około 25 minut. Takie muffiny są alternatywą dla ciasta marchewkowego które jak dla mnie robi się trochę za długo ;-)

Komentarze

Popularne posty