Pikantna zupa gulaszowa










Dzisiaj delikatnie pikantna zupa gulaszowa, w sam raz na zimniejsze dni, rozgrzewa, jest treściwa dzięki ziemniakom oraz mielonej piersi z indyka.









Składniki:



350 g wołowiny
100 g mielonej piersi z indyka
marchew
pietruszka
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 papryki (czerwona i zielona)
2 dojrzałe pomidory
2 małe ziemniaki
sól, pieprz
papryka w proszku (ostra i słodka)
1 papryczka chili


Przygotowanie:


Marchew, pietruszkę i pokrojone ziemniaki gotujemy w wodzie (ok. 1 litra ), po 20 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę słodką i pikantną, rozgnieciony czosnek liście laurowe i pomidory pokrojone na połówki, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie a z pomidorów zejdzie skórka (wyrzucamy ją), marchew i pietruszkę wyciągamy z wody dodajemy podsmażone mięso z indyka i wołowinę (obtoczyłam ją w mące) gotujemy jeszcze z 20 minut, po tym czasie doprawiamy zupę papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem, Podajemy z bułką lub można przygotować grzanki z serem. Zupa jest sycąca sama w sobie ja jadłam bez dodatków. Jeżeli lubicie można zaprawić ją mąką żeby była bardziej gęsta. Smacznego

Komentarze

Popularne posty