Śledzik... u nas do tradycyjnej sałatki warzywnej











Obiecuję sobie, że kiedyś zmienię to zdjęcie, ale śledziki zawsze za szybko znikają i nie ma na to czasu ;-)









Składniki:

1 kg matiasa
majonez
średnia puszka groszku
średnia puszka kukurydzy
cebula (mała)
ogórki kiszone ok. 0,5 kg
szklanka octu
2 jajka na twardo


Przygotowanie:

Śledzie włożyć  do miski zalać zimną wodą tak aby były przykryte dodać szklankę octu (jeżeli robimy mniej śledzia wtedy zmniejszamy ilość octu) odstawiamy na noc w zimne miejsce. Gdy śledzie mamy już wymoczone, kroimy cebulkę połowę ogórków kiszonych (w drobną kosteczkę) i śledzie (na 1 cm kawałki) mieszamy to wszystko z majonezem (jego ilość zależy od tego czy lubimy go dużo czy mniej) u nas jest to ze dwie, trzy duże łyżki stołowe, na śledzia kładziemy pokrojone w drobną kosteczkę jajka i dekorujemy kukurydzą i groszkiem. Tak jak napisałam w tytule my jemy tego śledzia z sałatką warzywną.


Smacznego.

Komentarze

Popularne posty