Tarta na cieście francuskim










Tą tartę robię pierwszy raz, zobaczymy jak wyjdzie.... 15 minut później mogę stwierdzić wszem i wobec, że była pyszna.









Składniki:

gotowe ciasto francuskie
pomidorki koktajlowe
łosoś wędzony 100 g
mozzarella
trochę sera pleśniowego (np. blu stilton)
czosnek
szczypiorek i koperek
sól, pieprz



Przygotowanie:



Zaczynamy od podsypania formy do tarty mąką (u mnie była to mąka ryżowa, powoli staram się wprowadzać produkty bezglutenowe do jadłospisu). Zimne ciasto francuskie delikatnie wałkujemy moja foremka była za duża więc musiałam w niektórych miejscach podoklejać kawałki ciasta, układamy w formie i nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy ser pleśniowy i mozzarellę (ja kruszyłam na kawałki, układamy łososia, wkładam y na chwilę do lodówki. Teraz pomidorki koktajlowe z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek (co prawda nie nadaje się ona do smażenia w wysokich temperaturach dlatego ja robię to dosłownie 2, 3 minuty). Po obsmażeniu pomidorków wyciągam z lodówki ciasto i układam na nim pomidorki. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 st. i piekę przez 30-35 minut. Podajemy np. z surówką z sałaty, pomidorków i gruszek z dressingiem z malinowego octu balsamicznego i oliwy. Smacznego

Komentarze

Popularne posty