poniedziałek, 27 października 2014

Tarta z łososiem i mozzarellą










Kruchy spód z mąki razowej ser cheddar wędzony łosoś i troszkę rzeżuchy. 










Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej (Melvit)
1/2 kostki masła (używam Lurpaka)
2 żółtka
1 łyżka jogurtu (lub śmietany 12/18%)
1 łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
szczypta soli (różowa)
100 g łososia wędzonego
200 g sera żółtego cheddar (lub innego)
2 jajka 
2 łyżki śmietany 12 %

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy zimne masło, kroimy nożem(mieszamy w ten sposób) dodajemy żółtka,śmietanę cukier i sól i zagniatamy ciasto na jednolita masę odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie masę jajeczną, dwa jajka mieszamy ze śmietaną tartym żółtym serem i mozzarellą. Szykujemy formę do tarty, podsypujemy ją mąką (wtedy ciasto łatwiej nam zejdzie), ciasto na tartę wałkujemy i wykładamy nią formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp, 180 st. na 15 minut, następnie wylewamy masę jajeczną układamy łososia i pieczemy jeszcze 7 minut. Na koniec posypujemy listkami bazylii lub świeżego tymianku (ja miałam zasianą rzeżuchę) podajemy z surówką z sałaty gruszki i pomidora (dressing ocet balsamiczny malinowy, sok z cytryny i oliwa z oliwek. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz