piątek, 24 października 2014

Tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą









Ponieważ jest już dość zimno postanowiłam przygotować żurek, a zachciało mi się zrobić tradycyjny na zakwasie żytnim z białą kiełbasą jest dość ciężki, dlatego idealna na chłodne dni.












Składniki:


Zakwas (musi odstać minimum 3 dni):


100 g mąki żytniej razowej 
500 ml ciepłej przegotowanej wody
Przyprawy:
ząbek czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka soku z ogórków kiszonych (przyspiesza kiszenie się zakwasu)
2 białe kiełbasy
1 zwykła podwędzana (u mnie rzeszowska)



Szykujemy sobie wszystkie składniki na zakwas, słoik, gumkę recepturkę i kawałek gazy do przykrycia słoika)) do ciepłej wody dodajemy mąkę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy przyprawy i łyżkę soku z ogórków, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (zakwas nie będzie buzował więc nie musimy się martwić o bałagan) raz dziennie mieszamy gdy poczujemy zapach kwaśny znaczy, że zakwas jest już gotowy, (na początku nie ma praktycznie żadnego zapachu).


Wywar na żurek (lub dowolną zupę):

skrzydło z indyka
dowolny kawałek mięsa (wołowego)
kostka jagnięca lub inna
marchew (1 szt.)
pietruszka (mała)      
kawałek selera (korzeń)
por (kawałek)
2 białe kiełbasy
1 zwykła podwędzana (u mnie rzeszowska)
kilka jajek ugotowanych na twardo
3 ziemniaki
vegeta
sól i pieprz

    
Przygotowanie:


Zaczynam od gotowania mięsa (ok. 30 minut) następnie dodaję warzywa i gotuje aż zmiękną (zakwas miałam już gotowy- wstawiłam w poniedziałek w czwartek dodałam do zupy). Kiełbasę podwędzana podsmażam na patelni, białą najpierw wrzucam do zupy i gotuję następnie kroję i też podsmażam, dodaję do zupy, wlewam zakwas gotuję jeszcze chwilę w trakcie gotowania doprawiam vegetą , solą i pieprzem. Żur jest raczej rzadki więc jak ktoś lubi bardziej treściwą zupę można odlać trochę zupy dodać łyżkę  mąki wymieszać i wlać do zagotowania. Podaję z jajkiem i bułkami żytnimi. Zupa jest w sam raz na obecną pogodę. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz