sobota, 4 października 2014

Tarta z serami











Jest to pierwsza tarta jaką kiedykolwiek zrobiłam, musiałam parę razy zmienić skład ciasta, bo końcowy wypiek nie odpowiadał moim upodobaniom, ale się udało i teraz jest idealna. Czasem tylko zmieniam sery.








Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej razowej (Melvit)
1/2 kostki masła (ja używam lurpaka)
2 żółtka
1 łyżka jogurtu (lub śmietany 12/18%)
1 łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
szczypta soli (różowa)
sery: mozzarella (zawsze), później już wedle gustu najczęściej gorgonzola i dor blu, złoty lazur
trochę suszonej żurawiny
pieprz
bagietka + masło czosnkowe
(zwykłe masło mieszam z ząbkiem czosnku, świeżym koperkiem, solą i pieprzem)





Przygotowanie:

Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję zimne masło pokrojone na małe kawałki, mieszam wszystko nożem następnie dodaję żółtka, cukier, jogurt lub śmietanę i sól. Zagniatam ciasto na jednolitą masę, zawijam w folię spożywczą lub wrzucam do woreczka/ reklamówki i wkładam do lodówki na 30 min, po tym czasie znowu wykładam na stolnicę i rozwałkowuję podsypując zwykłą mąką pszenną, przekładam do formy na tartę, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję foremkę z piekarnika i rozkładam wszystkie sery pleśniowe, następnie mozzarellę, posypuję żurawiną. Wkładam do piekarnika na kolejne 8 minut (lub troszkę dłużej) do momentu aż wszystkie sery się rozpuszczą..
Upieczoną tartę podaję z sałatką: mix sałat, pokrojone na pół winogrona (czerwone, granatowe lub zielone), kilka pomidorków cherry i dressing  (malinowy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny) plus bagietka podgrzana w piekarniku z masełkiem czosnkowym... Tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz