środa, 1 października 2014

Włoskie ciasteczka cantuccini






Idealne aromatyczne włoskie ciasteczka do kawy lub herbaty chwilę się je robi ale można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce na ciastka.









Składniki na około 25-30 ciasteczek:

300g mąki tortowej
150g brązowego cukru
1 cukier waniliowy (ja robię sama do słoika wkładam laski wanilii zasypuje  cukrem, co jakiś czas mieszam, cukier jest gotowy po 5dniach)
2 jajka (temperatura pokojowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy bądź cytryny
cynamon, gałka muszkatołowa, aromat migdałowy (kilka kropel)



Przygotowanie:


W mikserze ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym dodać proszek do pieczenia, skórkę z cytrusów, cynamon, gałkę oraz aromat migdałowy, aż do połączenia się składników, następnie powoli dodawać mąkę (małymi porcjami), cały czas mieszając gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser i dodajemy migdały, mieszamy już ręcznie. Masę formujemy na dwa bochenki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem i posmarowanej małą ilością tłuszczu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 15 minut. Po czym zostawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy na 1cm paski ponownie układamy na blaszkę i pieczemy do zarumienienia po 8 minut na każdej ze stron.  

Po upieczeniu ciasteczka można schować do słoika, puszki bądź zajadać do herbaty lub kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz