wtorek, 9 czerwca 2015

Blok czekoladowy









Chyba wszyscy znamy tego łakocia, który w Polsce jest od ilu? Od czasów PRL-u, słodki i mega kaloryczny, ale za to jaki smaczny. Idealny na sobotnią rozpustę ;-)






Składniki:

2 szklanki mleka w proszku (pełnego 26,5 % tłuszczu) 
4 łyżki kakao
2 szklanki cukru (można trochę zmniejszyć)
1 kostka margaryny do wypieków lub masła
4 łyżki stołowe wody
ciastka Petit Beurre (kilka małych opakowań lub jedno duże)
orzechy (u mnie migdały, pistacje i orzechy włoskie)
ewentualnie rodzynki (ale wtedy jest jeszcze słodsze)



Przygotowanie:

Zaczynamy od pokruszenia ciastek i potłuczenia wszystkich orzechów. Następnie wyciągamy spory garnek, dodajemy do niego wodę, masło, cukier, mleko w proszku i na małym ogniu dokładnie wszystko mieszamy aż do połączenia składników teraz dodajemy ciastka i orzechy mieszamy przekładamy do szklanego naczynia lub foremki keksowej, studzimy i pod przykryciem z folii spożywczej lub aluminiowej trzymamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego.



http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html


2 komentarze:

  1. słodycz, która się nigdy nie nudzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, jej popularność jest długowieczna ;-)

    OdpowiedzUsuń