niedziela, 30 listopada 2014

Domowy sok z buraków (kwas buraczany)








Kwas ten robię od jakiegoś czasu, przepis mam z jakiejś gazety, nie robiłam jeszcze na nim barszczu ale w tym roku mam do przygotowania Wigilię i właśnie na tym kwasie mam zamiar to zrobić. Pijemy go również jako sok do obiadu czy do kolacji, ja bardzo go lubię  po pobycie w szpitalu bardzo ładnie podniósł mi morfologię, ponoć oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie. 



Składniki: (zazwyczaj robię z kilograma buraków, ale ten na święta jest z 2,5 kg):



2,5 kg buraków okrągłych
3 l ciepłej wody (przygotowanej wody)
listki laurowe (świeże i ususzone w domu)
ziele angielskie
ok. 5 ząbków czosnku
3 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej)
kromka chleba żytniego (może być wysuszony)



Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania 3 litrów wody (w trakcie gotowania  dodajemy sól łatwiej się rozpuści) odstawiamy do przestygnięcia, buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do dużego szklanego naczynia (ja mam szklany garnek do kiszenia ogórków- taki z plastikową przykrywką, którą do kwasu zamieniam na gazę), zalewamy przestudzoną wodą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy (ziele i liść laurowy), na wierzchu kładziemy zawinięty w gazę chleb żytni (ma on przyspieszyć fermentację), przykrywamy gazą, żeby żadne muszki się nam do niego nie wpakowały, kwas robi się kilka dni ja na tą chwilę mam przygotowany zakwas który dojrzewa mi już 5 dni (czytałam gdzieś, że im dłużej stoi tym jest smaczniejszy).


Chleb wyjmujemy po max. 2 dniach, kolejne dni będziemy dwa razy dziennie ściągać pianę która powstaje w czasie jak kwas fermentuje.
Skąd wiadomo, że jest już gotowy?? Po pierwsze po zapachu, zacznie pachnieć intensywnie burakami, po drugie?? na początku ma kolor bardzo nie określony później zaczyna robić się mocno buraczkowy i powstaje biały nalot (mieszam go z sokiem i wyciągam łyżką aż sok znowu zrobi się czysty aczkolwiek na następny dzień przed przelaniem trzeba tą czynność powtórzyć)  nalot to znak  że na następny dzień sok można przelewać do szklanych wyparzonych butelek.

Kwas z buraków przechowujemy w lodówce, z 2,5 kg wychodzą 2,75 litra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz