Flaczki z kalmarów



Ostatnio często słyszę o flaczkach z kalmarów, a lubimy owoce morza, to czemu nie zrobić.  ,,Flaczki'' na szczęście dla mnie nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi flakami ;-)









Składniki:

250 g krążków z kalmarów
mała cebulka
2 średnie marchewki
pietruszka (korzeń)
majeranek, sól, pieprz (dużo pieprzu)
papryczka chili lub peperoni
śmietanka 36 %
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
maggi


Przygotowanie:

Z pietruszki, marchwi, czosnku, cebuli i papryczki robimy wywar warzywny (1 litr wody), gotujemy do średniej miękkości ok 30 minut, kalmary (moje były mrożone) rozmrażamy (ja zalałam zimną wodą, którą zmieniałam 3 razy),  jak już będą gotowe zalewamy śmietanką 36 %  odstawiamy na 10-15 minut lub dłużej zależy ile macie czasu wstawiamy garnek z wodą do gotowania kalmarów, solimy i czekamy aż się zagotuje,  kalmary przed wrzuceniem do wody płuczemy ze śmietanki, następnie gotujemy 10 minut. Do naszego wywaru dodajemy sól, pieprz, dużo majeranku, maggi. Marchew wyciągamy z wody kroimy na plasterki (lub drobniej), podsmażamy na łyżce masła, następnie wrzucamy do wywaru, na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy z mąką przez chwilkę, dodajemy do wywaru, kalmary powinny być już gotowe płuczemy je zimną wodą i kroimy na drobne kawałki, również wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy np. z grzankami czosnkowymi. Smacznego

Komentarze

Popularne posty