Hash browns angielskie placki ziemniaczane










Chyba już gdzieś pisałam, że lubię kuchnię angielską? A jak nie to własnie teraz napiszę :-)
Pyszne chrupiące angielskie placki ziemniaczane podawane do śniadania.








Składniki: (wyszły 4 placuszki)

3 małe ziemniaki
sól morska
olej
trochę smalcu z gęsi




Przygotowanie:



Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć całą wodę (jest to bardzo ważne!), posolić, (placki mają mieć ok. 1 cm grubości, formujemy je na kształt trójkątów) smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po czym przewracamy na drugą stronę i obsmażamy tak samo jak przed chwilą. Gdyby za bardzo się rozpadały dodajemy całe jajko (u mnie nie było potrzeby). Placuszki nie zawierają ani mąki ani cebuli.  Smacznego

Komentarze

  1. Właśnie jem oryginały w Anglii. Są z podgotowanych ziemniaków i zawierają cebulę, na smak, to nawet sporo, oraz jajko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać są różne sposoby na przygotowanie ja dostałam wersję podawaną w Szkocji :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty