niedziela, 23 listopada 2014

Hash browns angielskie placki ziemniaczane










Chyba już gdzieś pisałam, że lubię kuchnię angielską? A jak nie to własnie teraz napiszę :-)
Pyszne chrupiące angielskie placki ziemniaczane podawane do śniadania.








Składniki: (wyszły 4 placuszki)

3 małe ziemniaki
sól morska
olej
trochę smalcu z gęsi




Przygotowanie:



Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć całą wodę (jest to bardzo ważne!), posolić, (placki mają mieć ok. 1 cm grubości, formujemy je na kształt trójkątów) smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po czym przewracamy na drugą stronę i obsmażamy tak samo jak przed chwilą. Gdyby za bardzo się rozpadały dodajemy całe jajko (u mnie nie było potrzeby). Placuszki nie zawierają ani mąki ani cebuli.  Smacznego

2 komentarze:

  1. Właśnie jem oryginały w Anglii. Są z podgotowanych ziemniaków i zawierają cebulę, na smak, to nawet sporo, oraz jajko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać są różne sposoby na przygotowanie ja dostałam wersję podawaną w Szkocji :-)

      Usuń