czwartek, 6 listopada 2014

Kacze udka marynowane i pieczone w paście z pomidorów










Włoska kuchnia jest moją ulubioną dlatego dzisiaj kolejny przepis na włoskie danie, w paście są suszone włoskie pomidory, parmezan, oliwa z oliwek, dojrzałe pomidory i sezam.











Składniki:



mały paczka włoskich suszonych pomidorów (ze zmniejszoną zawartością soli)
jeden duży dojrzały pomidor lub kilka z puszki (najlepiej odmianę Pelati)
duża porcja parmezanu (utartego)
sezam 2-3 łyżki
oliwa z oliwek
3 udka kacze (może być kurczak pierś, skrzydełka lub udka)
sól morska (niewielka ilość)
smalec z gęsi

Przygotowanie:



Zaczynamy od zamarynowania mięsa (ja to zrobiłam godzinę przed, ale można dla uzyskania lepszego smaku zrobić to wieczorem i piec następnego dnia), pomidory suszone i świeże (u mnie jedna sztuka, na większą ilość mięsa trzeba tej marynaty zrobić odpowiednio więcej), miksujemy blenderem, przelewamy do miseczki dodajemy parmezan, oliwę i uprażony sezam, próbujemy jeżeli uważamy, że jest za mało słone należy dosolić ale uwaga! mięso też leciutko doprawiamy więc polecam uważać każde udko, pierś czy skrzydełko smarujemy marynatą układamy w szklanym naczyniu, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Załóżmy, że zrobiliście to wieczorem, wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy na jakąś godzinę, po upływie tego czasu szykujemy naczynie żaroodporne z przykrywką lub foremkę (można nakryć folią aluminiową), nakładamy trochę smalcu z gęsi, (dwie łyżeczki) wstawiamy do zimnego! piekarnika i nastawiamy na temp. 180 st (pieczenie kaczki jest czasochłonne potrzebne nam ok. 1,5 godziny do 2, z tego 30 minut bez przykrycia, jeśli zaś robimy kurczaka podejrzewam, że zrobi się w godzinę), gdy skórka będzie chrupka wyciągamy z piekarnika i dajemy chwilę odpocząć, podajemy z surówką (u mnie to pomidor z rzeżuchą i oliwą). Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz