czwartek, 27 listopada 2014

Krem z dyni





Obecnie mamy idealną porę na dość ciężkie gęste rozgrzewające zupy, więc zapraszam do skorzystania z przepisu na zupę- krem z dyni.








Składniki:

400 g dyni (bez skórki i bez pestek)
250 ml bulionu mięsno-warzywnego
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2-3 łyżki śmietanki
oliwa z oliwek
pestki słonecznika (łuskane)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa
imbir


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy wodę, pokrojoną na kawałki dynię  i 2 ząbki czosnku gotujemy 20-30 minut aż dynia będzie miękka, wtedy blendujemy ją na gładką masę, dodajemy mleko i jeszcze chwilę gotujemy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez parę chwil aby zrobiły się lekko brązowe, zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na wierzch dajemy troszkę oliwy z oliwek, śmietany 12%  i posypujemy słonecznikiem, dla ozdoby dodajemy listek bazylii. Można podawać z serem np. pleśniowym brie lub z grzankami czosnkowymi. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz