Naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym









Kolejne bezglutenowe naleśniki tym razem z mięsem i sosem czosnkowym









Składniki: (7 sztuk)

Farsz:
dużo mięsa różnego (pozostałości po obiadach m.in boczek, żeberka, królik, kurczak i indyk)

Naleśniki:
0,5 l mleka (u mnie krowie ale może być roślinne)
jajko 
szczypta soli 
po 4 łyżki mąki: ryżowej, gryczanej, skrobii ziemniaczanej
smalec gęsi

Sos czosnkowy:
czosnek
śmietana 
majonez 
sól, pieprz 
koperek



Przygotowanie:




Zaczynam od mięsa, wszystko mielę w maszynce do mięsa (miałam wcześniej rozdrobnione, obrane ze skórek i bez kostek), było dość tłuste więc nie dodawałam żadnego tłuszczu obsmażam przez parę minut. Następnie zabieram się za naleśniki: do miski wlewam mleko, dodaję szczyptę soli i jajko,
mieszam łyżką i dodaję mąkę po dwie łyżki ubijam trzepaczką (można ręcznym blenderem) na gładką masę i odstawiam na 10-15 minut. Szykuje sos czosnkowy: ząbek czosnku przeciskam przez praskę (można więcej) dodaję koperek, 3 łyżki śmietany i 3 łyżki majonezu mieszam wszystko i odstawiam do lodówki. Ciasto na naleśniki już odstało chwilę więc zaczynam je smażyć na smalcu. Jak będą wszystkie gotowe przekładam je mięsem polewam sosem i zwijam. Podaję z sokiem z buraków. Smacnego.

Komentarze

Popularne posty