niedziela, 2 listopada 2014

Pasta mięsno-warzywna do zup i sosów




Taką pastę przygotowałam w celu polepszenia smaku sosów i zup, nie używam kostek rosołowych  (jak wiadomo jest to sama chemia), możemy zrobić sobie takie cudo w domu przynajmniej będziemy wiedzieli co jest w środku.











Składniki na dwa małe słoiczki:

kawałek wołowiny
skrzydełko z kurczaka
marchew i pietruszka
kawałek selera
czosnek
cebula
sól morska
liść laurowy
ziele angielskie



Przygotowanie:

Warzywa i mięso gotujemy w wodzie do miękkości, jakieś 30-40 minut,w czasie jak mięso i warzywa się gotują mielimy sobie w młynku do kawy przyprawy i zioła (dodamy je do naszej pasty mięsno- warzywnej), odstawiamy do przestygnięcia następnie miksujemy w blenderze. Przekładamy do garnuszka zalewamy szklanką wody, gotujemy na niewielkim ogniu aż woda odparuje nam całkowicie ciągle mieszając aby nasza pasta się nie przypaliła (trwa to jakieś 40-50 minut), szykujemy wyparzone słoiczki, jak już pasta będzie gotowa przekładamy i wstawiamy do garnka z zimną wodą i gotujemy jakieś 15-20 minut (robimy to w celu zapasteryzowania słoików) następnie odstawiamy na blat (ja kładę na deskę do krojenia) do momentu aż słoiczki przestygną, przechowujemy je w lodówce lub przekładamy do formy na kostki do lodu i mrozimy. Jak komu wygodniej. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz