wtorek, 4 listopada 2014

Spaghetti z pesto









Dzisiaj trochę włoskiej kuchni, pyszny makaron z pesto własnej roboty, do tego pieczone pomidorki koktajlowe włoski parmezan i makaron z mąki durum (również włoski).














Składniki:

250 g makaronu Barilla
świeża bazylia (tylko listki)
orzeszki piniowe
trochę pistacji
dwa ząbki czosnku
opakowanie czerwonych pomidorków koktajlowych
sól różowa
dużooo parmezanu



Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (u mnie al dente zawsze 2 minuty krócej niż na opakowaniu), w czasie gdy makaron się gotuje szykujemy pesto, możemy je zrobić w młynku do kawy lub w moździerzu, oliwę, czosnek, parmezan, orzeszki i bazylię ucieramy lub mielimy na papkę doprawiamy solą do smaku (oto cała filozofia przygotowania ;-)) . Pomidorki nakłuwamy polewamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli pieczemy w temp. 180 st przez jakieś 10-12 minut (chodzi tylko o wydobycie słodyczy), gdy minie czas gotowania makaronu płuczemy go w zimnej wodzie, odsączamy z wody i szykujemy patelnię podgrzewamy ją z niewielką ilością oliwy, przekładamy na nią makaron, dodajemy pesto i mieszamy chwilę, tak aby pesto było wszędzie a makaron lekko podgrzany, układamy na talerz (u mnie na głęboki) posypujemy tartym parmezanem, układamy pomidorki skrapiamy jeszcze na koniec oliwą i podajemy. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz