poniedziałek, 10 listopada 2014

Tarta z wiśniami













Mocno czekoladowy spód, wiśnie z likieru migdałowego, galaretka a do tego pyszny gęsty angielski sos waniliowy.
Dla mnie rewelacja, polecam spróbować bo wyszło naprawdę fajnie. Pomysł mojego ukochanego przyszłego męża ;-)








Składniki:

Spód:

250 g mąki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru brązowego
4 łyżeczki kakao w proszku (bez cukru)
1 jajko
szczypta soli morskiej
 opak. galaretki dr Oetker 
 słoiczek wiśni amaretto (lub jakichkolwiek innych)

Sos waniliowy (custard)

strąk wanilii 
szklanka (250 ml) mleka
5 żółtek
1 jajko
120 g cukru
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Przygotowanie:


Zaczynamy od galaretki robimy ją według instrukcji na opakowaniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Zabieramy się za ciasto mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, rozcieramy je w palcach z mąką i dodajemy cukier oraz sól, jak już całe masło będzie roztarte dodajemy jajko i kakao, zagniatamy w kulkę i wstawiamy na jakieś 15 minut do lodówki (im dłużej tam jest tym trudniej wałkować) po upływie tego czasu szykujemy sobie formę do tarty, podsypujemy ją mąką i zabieramy się za wałkowanie, ciasto na tartę musi być zawsze większe niż foremka, żeby łatwo nam było je rozłożyć wszędzie szczególnie na bokach foremki, jak już ułożymy całe ciasto, nakłuwamy je widelcem, wstawiamy na chwilę do lodówki i rozgrzewamy piekarnik do temp. 170-180 st. pieczemy ok. 15 minut ale pilnujemy czy ciągle pachnie czekoladą, jak tylko zapach zacznie się zmieniać musimy je wyjąć. Ciasto studzimy jak już będzie zimne układamy na nim wiśnie, wylewamy galaretkę, wygładzamy łyżką odstawiamy do lodówki. I zostawiamy tam na noc. 

Sos waniliowy 

Strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka i strąk wanilii. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia na pół godziny. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa jest już gęsta i jasna w barwie, powoli, cały czas mieszając, wlewamy waniliowe mleko. Mleko z jajkami przelewamy przez sitko do czystego rondla. Rondel stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu, jeśli na palniku gazowym, to najlepiej na płytce. Podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wlewamy szklankę kremowej śmietanki. Bardzo starannie mieszamy i podajemy do deserów. U mnie krem podawany najpierw na ciepło później już na zimno nie ryzykowałam, że się zważy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz