czwartek, 20 listopada 2014

Tradycyjne niemieckie pierniczki na Boże Narodzenie



Przepis na te pierniczki dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w Niemczech, ona z kolei dostała od znajomej są to tradycyjne pierniczki na Boże Narodzenie, robi się je bardzo łatwo i szybko. Moje ozdabianie nie jest za ciekawe robiłam to po raz pierwszy. Musicie mi wybaczyć ;-)






Składniki:

250 g mąki pszennej (u mnie 200g razowej 50 g zwykłej)
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1-2 łyżeczki cynamonu
1 imbiru w proszku
skórka z pomarańczy
migdały i orzechy (100 g w sumie)
200 ml miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (Lurpak)


Przygotowanie:

Masło i miód podgrzewamy w garnuszku, (póki masło się nie roztopi), odstawiamy do   przestygnięcia,  Szykujemy wszystkie produkty sypkie, mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy orzechy, skórkę oraz przyprawy. Gdy masło z miodem przestygną mieszamy wszystko razem. i odstawiamy na 30 minut, aż nasza masa zupełnie ostygnie. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, wykładamy ją papierem, posypujemy mąką i zabieramy się do pierników. Do małej miseczki nalewamy wody, moczymy ręce i formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blaszce przy okazji je spłaszczając palcami, będą mocno rosły dlatego odstępy muszą być spore. Pieczemy po 15 minut w temp. 180 st. po czym ściągamy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia (będą bardzo miękkie, takie jakby niedopieczone, jak przestygną zrobią się twarde). Wystudzone możemy ozdabiać. Wyszło mi w sumie 17 sztuk. Polecam przygotowanie własnych pierniczków to fajna zabawa.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierniczki a ten przepis wydaje mi się wyjątkowo fajny! :) Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń