piątek, 26 grudnia 2014

Cukier lawendowy i różany







I do jednego i do drugiego jest nam potrzebne lato, najpierw będzie lawenda a później płatki dzikiej róży.








Cukier lawendowy:

Potrzebujemy kilka łodyżek lawendy (obskubujemy je) wsypujemy do słoiczka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na tydzień codziennie mieszamy.

Cukier różany:

Tu już jest trochę pracy ale nie tak znowu dużo:

Zbieramy płatki dzikiej róży (ponoć najlepiej robić to w słoneczny dzień (ja w taki własnie zbierałam, ale czemu tak własnie, to nie wiem ;-)), Płatki  mielimy w młynku do kawy, przekładamy na ręcznik papierowy i dodajemy kilka łyżeczek cukru, mieszamy, płatki różane będą mokre dlatego suszymy je na ręczniku, jak już będą ładnie odchodzić dosypujemy jeszcze cukru i mielimy w młynku do kawy na drobny cukier troszkę jak cukier puder tyle że różowy i pachnący. Przekładamy do słoiczka i co jakiś czas mieszamy.


Obydwa cukry możemy wykorzystać do dekoracji wypieków lub jak ktoś lubi to może go używać  np. do herbaty.

2 komentarze:

  1. Lubię takie urozmaicenia w kuchni i z chęcią wypróbuję to co opisujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się, że cię zaciekawiły moje kuchenne eksperymenty :-)

      Usuń