sobota, 27 grudnia 2014

Domowy cukier waniliowy




Staram się robić jak najwięcej rzeczy sama w domu. Dlatego  dzisiaj mój własny domowy cukier waniliowy bez chemii. Prosty i szybki w przygotowaniu. Trzeba tylko kupić kilka lasek wanilii i uzbroić się w cierpliwość. Jest to jedyny biały cukier jaki stosuję w kuchni. 




Składniki:

słoik (np. po kawie Douwe Egberts)
kilka lasek wanilii (zamawiałam z jakiegoś ekologicznego sklepu)
cukier (szklanka)

Przygotowanie:

Laski wanilii kroimy na pół, nasionka wyciskamy do słoika napełnionego do połowy cukrem, wkładamy tam również laski wanilii i zasypujemy słoik do pełna, mieszamy. Odstawiamy np. w ciemne miejsce. Cukier mieszamy przynajmniej raz dziennie, będzie się robił 7 dni. (ja mam już sporą kolekcję lasek waniliowych więc gdy cukier mi się kończy poprostu dosypuje  cukru i mieszam po tygodniu mam następny). Spróbujcie to naprawdę proste i bez żadnej chemii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz