poniedziałek, 15 grudnia 2014

Fish & Chips








Kolejne danie z brytyjskiej kuchni. Tym razem słynne Fish & Chips. Dużo przy nim pracy ale warto czasem się poświęcić.








Składniki:

4 filety dorsza (usuwamy skórę i ości)

Panierka piwna do ryby:

1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżeczka octu
pół szklanki jasnego piwa (U mnie Łomża)
sól, pieprz

Frytki:

Ziemniaki
Olej
sól

Puree z groszku:

1 puszka groszku
2 łyżki masła
sół


Przygotowanie:

Zaczynamy od ryby, ściągamy skórę i wycinamy ości, kroimy ją na pół. Następnie robimy panierkę, mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy jajko, piwo, sól i pieprz do smaku, mieszamy łyżką lub trzepaczką, odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Groszek gotujemy chwilę w gorącej i lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę przekładamy do wysokiego naczynia, wrzucamy do niego masło (póki groszek gorący) czekamy chwilę aż masło się rozpuści i dodajemy szczyptę soli, blendujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy i kroimy smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Rybę solimy i obtaczamy w cieście smażymy również na głębokim oleju z obu stron aż będzie rumiana. Ściągamy z patelni, frytki solimy. Przekładamy na talerze, podajemy z puree z groszku. Ja zrobiłam do tego surówkę z buraczków i jabłka (choć to już nie należy do dania Fish & Chips, poprostu taki miałam kaprys). Danie jest bardzo kaloryczne, rybę odkładam na ręcznik papierowy i chwilę odsączam z tłuszczu, mimo wszystko warto spróbować jak to smakuje. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz