piątek, 5 grudnia 2014

Muffiny jabłkowe z cynamonem i imbirem











Dzisiaj kolejna wersja muffinów, tym razem jabłkowe z dużą ilością cynamonu i imbiru. Lekko słodkie i mocno aromatyczne.

.






Składniki (6 sztuk):

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 soczyste jabłko
1 szklanka kefiru naturalnego (może być maślanka)
1/4 szklanki oleju rzepakowego
jajko
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru (w proszku)
ćwierć szklanki cukru brązowego


Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, imbir, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do drugiej składniki mokre i jabłka: kefir, jajko oraz pokrojone na kawałki jabłko (ze skórką). Zawartość obu misek mieszamy i przekładamy masę do papilotek, na około 3/4 ich wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz