Naleśniki biszkoptowe












Pyszne niedzielne śniadanko, puszyste i delikatne naleśniki biszkoptowe. Zwykłe i bezglutenowe naleśniki już były więc teraz kolej na coś innego.








Składniki:

250 g mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (domowa wersja)
1 łyżka masła 82%
2 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli




Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę dolewamy szklankę mleka i dodajemy po łyżce mąki dolewamy drugą szklankę mleka i dodajemy pozostałą mąkę mieszamy jeszcze chwilę aż wszystkie składniki się połączą. (ja robię wszystko  w mikserze z lenistwa). Następnie ubijamy pianę z białek i szczypty soli, łączymy delikatnie i smażymy na małym ogniu (na smalcu lub jak wolicie na maśle). Podajemy np. z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty