Łosoś w cieście francuskim z warzywami



Ponieważ nie oglądam Master Chefa, nie mogę powiedzieć, że jest to pomysł z tego programu, widziałam to danie przygotowane u znajomej. Postanowiłam je lekko zmodyfikować i  tak powstał łosoś zapiekany w cieście francuskim z warzywami gotowanymi na parze. Strasznie syte danie, więc nie szykujcie sobie zbyt dużo ;-)






Składniki:

gotowe ciasto francuskie (1 opak.)
0,5 kg świeżego łososia (bez skóry)
warzywa (brokuł, kalafior, marchew)
sól morska
tłuszcz do wysmarowania
jajko
sok z cytryny

Przygotowanie:

Łososia myjemy, usuwamy skórę i ponownie myjemy, (żeby spłukać łuski), warzywa obsmażamy na patelni przez jakieś 5-7 minut, łososia skrapiamy sokiem z cytryny i solimy, następnie kładziemy na rozłożone ciasto francuskie, na wierzchu układamy warzywa, zawijamy ciasto tak żeby ryba i warzywa były przykryte, ugnitamy rogi, z góry nacinamy nożem, żeby łosoś i warzywa ładnie się upiekły, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, smarujemy tłuszczem (ja dodatkowo wyłożyłam ją najpierw folia aluminiową). Pieczemy w temp. 200 st. ok. 30 minut (aż ciasto będzie lekko brązowe).

Komentarze

Popularne posty