wtorek, 16 grudnia 2014

Pieczona pierś z indyka i sałatka z brokuła





Wczorajszy dietetyczny obiad roladki z indyka z pesto bazyliowym i do tego surówka z surowego brokuła wg Gordona Ramsey'a.  





Składniki (na obiad dla 3 osób):

Roladki:

600 g piersi z indyka
kilka plastrów szynki suszonej lub boczku
duży pęczek bazylii
czosnek
parmezan
orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
różowa sól

Surówka z brokuła:

1 mały brokuł
żurawina suszona (garść)
migdały (garść)
jogurt naturalny
łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
ocet jabłkowy


Przygotowanie:

Indyka kroimy na cienkie plastry solimy i odstawiamy na kilka minut, szykujemy pesto: listki bazylii ucieramy lub miksujemy z oliwą, parmezanem, orzeszkami piniowymi i szczyptą soli. Indyka rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, smarujemy go pesto z bazylii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Pieczemy około 30 minut. 

Brokuła kroimy na dość drobne kawałki, (bez łodyg), jogurt 4-5 łyżeczek mieszamy z jedną łyżeczką octu jabłkowego i łyżeczką cukru brązowego. Dodajemy żurawinę i potłuczone migdały. Mieszamy wszystko i odstawiamy do czasu aż indyk się podpiecze. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz