wtorek, 23 grudnia 2014

Piernik z jabłkami



Dzisiaj świąteczny bardzo szybki i prosty w przygotowaniu piernik u mnie z mąki żytniej















Składniki:


125 g miękkiego masła (Lurpak klasyczny)
2 jajka
100 g cukru
łyżka kakao (gorzkiego)
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego pieprzu
50 g mielonych orzechów laskowych
80 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
250 g mąki żytniej (lub pszennej)
mała torebka proszku do pieczenia
200 ml soku jabłkowego
duże jabłko
tłuszcz do formy
cukier puder
skórka pomarańczowa i cytrynowa



Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 180 st. masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski miksera ucieramy z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Dodajemy kakao, przyprawy, orzechy, kandyzowaną skórkę, czekoladę  oraz rodzynki. Mąkę przesiewamy dwukrotnie, mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do masy . Dolewamy sok z jabłek (ja świeżo wyciśnięty). Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w plastry lub jak wolicie w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem (śr. 24 cm) napełniamy ciastem i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem i gwiazdkami anyżowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz