sobota, 6 grudnia 2014

Placuszki drożdżowe z jabłkami





Dostałam od znajomego trochę jabłek (tak parę kilo) dlatego dzisiaj kolejny przepis z jabłkami.












Składniki:

500 g mąki pszennej
2 jabłka
5 g drożdży
jajko
1,5 szklanki mleka
cukier 2-3 łyżki (u mnie brązowy)
cynamon (opcjonalnie)



Przygotowanie:

0,5 szklanki mleka podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy drożdże. Odstawiamy na chwilę żeby sobie urosły, do miski sypiemy kilka łyżek mąki dodajemy cukier i przelewamy ciepłe mleko z drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy 15-20 minut. Następnie dosypujemy resztę mąki i łyżką najlepiej drewnianą wyrabiamy ciasto, ma być gładkie i mieć dość gęstą konsystencję (musi odchodzić od łyżki), znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30-40 minut, na 10 minut przed upływem tego czasu szykujemy jabłka (kroimy je w dużą kostkę), mieszamy z ciastem i smażymy na smalcu lub oleju. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz