Schab dojrzewający... etap I




Świąteczne przygotowania ruszają już pewnie w większości domów, ja dzisiaj zaczęłam szykowanie schabu dojrzewającego robię go z wołowiny, a wy możecie przygotować z czego sobie życzycie. Przepis od znajomego B.R dziękuję.


Składniki:

1 kg schabu  wołowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli 

1/2 łyżki soli peklowej
1 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 główka czosnku
1 łyżka pieprzu i kolendry


1 pończocha lub gaza


Przygotowanie:

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze. Następnie przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynie sporo płynu, który wylewamy. 





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. dalej? etap 2 i 3 opublikowane na blogu

      Usuń
  2. dalej to samo tylko ze z solą na36 potem w przyprawach też na 36. w pończoche i w ciepłe miejsce na 3,4 dni i gotowe

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty