Sernik tradycyjny bez spodu










Jest to chyba najzwyklejszy sernik jaki można zrobić,a żeby było świątecznie dodałam różne bakalie.








Składniki:

750 g podwójnie zmielonego twarogu (można kupić już zmielony)
2 łyżki budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
6 jajek
16 g cukru waniliowego ((klik)
szklanka cukru (u mnie brązowy)
250 g masła lub margaryny
bakalie (morele suszone, rodzynki, orzechy laskowe, migdały i skórkę pomarańczową)



Przygotowanie:

Twaróg przepuścić przez maszynkę, żółtka cukier i cukier waniliowy i margarynę/ masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodać twaróg i budyń (proszek). Z białek ubić pianę i wymieszać z masą twarogową. Tortownicę wysmarować tłuszczem lub papierem. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku (temp. 180 st.) można polać roztopioną czekoladą. Aczkolwiek ja zostawiam tak jak upiekłam. Smacznego

Komentarze

  1. Świetny przepis. Trochę go zmodyfikowałam i wszyscy oszaleli na punkcie sernika. Zamiast cukru daje pół szklanki miodu.

    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) aż muszę spróbować opcji z miodem

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty