wtorek, 2 grudnia 2014

Spaghetti carbonara



Mój ulubiony makaron. Niestety nie mam okazji jeść go zbyt często ponieważ tylko ja go lubię dla moich pozostałych domowników jest za ciężki, ale dzisiaj miałam na niego smaka więc przygotowałam jedną porcję.









Składniki:

1 żółtko
250 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
pół małej cebulki
sól i pieprz
dużo tartego parmezanu
bazylia świeża
rozmaryn suszony
kilka plastrów boczku
oliwa z oliwek
50-70 g makaronu spaghetti Barilla (lub innego)

Przygotowanie:

Nastawiamy garnek z wodą do gotowania makaronu, solimy i zabieramy się za boczek. Kroimy go na cieniutkie paski, następnie siekamy czosnek i cebulkę, wszystko obsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy, parmezan trzemy na tarce. Następnie część śmietanki (nie zużyje całego opakowania tylko ok. 6 łyżek stołowych) roztrzepujemy w kubku z żółtkiem i parmezanem, odstawiamy na chwilę na bok. Powinniśmy już mieć zagotowaną wodę więc wrzucamy makaron (gotujemy al dente czyli 2 minuty krócej niż podaje producent), na patelnię wlewamy 3 łyżki śmietanki, mieszamy delikatnie uważając żeby nam się nie zagotowało (ogień zmniejszamy do minimum)teraz  dodajemy śmietankę z żółtkiem ponownie mieszamy i  czekamy chwilę aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i  rozprowadzamy go po patelni tak aby cały był w sosie . Podajemy z odrobiną octu balsamicznego, posypany rozmarynem i listkami bazylii. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz