sobota, 20 grudnia 2014

Świąteczny liker jajeczny




Moje szczęście chciało na święta jakiś likier a ponieważ mało już czasu zostało to zrobiłam właśnie ten. Po świętach świetnie nada się do lodów i  deserów.




Składniki (na 1,5 l likieru):


500 ml spirytusu
12 żółtek
700 g cukru
32 g cukru waniliowego
400 ml mleka (dałam 100 ml mleka skondensowanego słodkiego i 300 ml wiejskiego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:

Do miski miksera wrzucić żółtka i cukier waniliowy, podczas ucierania dodawać powoli cukier i mleko. Gdy masa zrobi się gładka powoli dodajemy alkohol, Następnie przelewamy do butelek. Ja widzę, że zbyt dobrze nie wymieszał mi się cukier w związku z czym będę go mieszać kilka razy dziennie aż się rozpuści. Pozostawiamy na co najmniej 2-3 dni żeby się przegryzł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz