czwartek, 25 grudnia 2014

Żytnie pierożki z łososiem i grzybami









Dzisiaj coś czego w internecie nie znalazłam, przepis ten dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni, żytnie ze względu na to, że jedna z osób w mojej rodzinie nie jada mąki pszennej. Są to ostatnie pierożki jakie przygotowuję w te święta ;-)







Składniki:

Farsz:

400 g łososia
30 g grzybów suszonych
natka pietruszki
masło do podsmażenia
sól różowa

Ciasto:

300 g mąki żytniej
jajko
niecała szklanka ciepłej wody
sól
szczypta soli

Dodatkowo:

masło do polania słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Grzyby moczymy 30 minut a następnie gotujemy około godziny. Łososia obsmażamy z dwóch stron (do 12 minut), następnie usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy widelcem, grzyby kroimy drobno, dodajemy do ryby mieszamy wszystko i obsmażamy parę minut na patelni z masłem, solimy do smaku. Pietruszkę siekamy drobno i dodajemy do farszu. Odstawiamy. Szykujemy sobie ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy jajko i sól powoli dolewamy wody, zagniatamy. Robimy placuszki i faszerujemy, gotujemy ok. 3 minut we wrzącej osolonej wodzie. Posypujemy podprażony słonecznikiem. Smacznego

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, z chęcią spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń