sobota, 3 stycznia 2015

Burgery z wołowiny












Domowe burgery z wołowiny od początku do końca przygotowane przeze mnie. Zdrowsza alternatywa dla tych kupnych niewiadomego pochodzenia. 




Składniki (na 5 małych hamburgerów lub 3 dość duże):

Kotlety:

300 g mielonej wołowiny
średnia czerwona cebula 
szpinak (świeży) lub sałata
żółta/czerwona/zielona papryka (ja miałam czerwoną)
pomidor
ulubione przyprawy (u mnie suszone wiórki pomidorów, rozmaryn, tymianek, pieprz, papryka ostra)
bułka tarta

Bułki: 6 sztuk

2,5 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka w proszku (ok. 37 g)
2 łyżki masła
1,5 łyżki brązowego cukru
1 opakowanie drożdży w proszku (7 g)
sól (mniej niż 1/2 łyżeczki)
3/4 szklanki ciepłego mleka
jajko

Dodatkowo:

sezam
jajko roztrzepane do wysmarowania wierzchu bułek

Sos:

3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu 


Przygotowanie:


Bułki: Ciepłe mleko, cukier, mleko w proszku i drożdże umieszczamy w misce, lekko mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i powoli wyrabiamy ciasto można łyżką (najlepiej drewnianą),  stopniowo dodajemy resztę mąki, ciasto ma być jednolite i elastyczne podsypujemy je mąką i odkładamy na 45-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce), po upływie tego czasu, odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułki (u mnie wyszło ich 6)  posypujemy je sezamem i smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem wysmarowanej oliwą i podsypanej mąką pieczemy w temp. 170-180 st. ok. 15 minut (pilnujemy mi często palą się spody więc jestem przeczulona!), jak zrobią się rumiane wyciągamy i studzimy. Teraz kolej na kotlety, do zmielonego mięsa dodajemy ulubione przyprawy, 1/2 cebuli (kroimy  w drobną kosteczkę) i trochę bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i porządnie mieszamy, formujemy kotlety (u mnie 5 małych sztuk). Obsmażamy na brązowo, następnie przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy ok. 15 minut w temp 170 st. Pomidory i, paprykę i resztę cebulki kroimy na plastry i podsmażamy na patelni około 3 minut, z majonezu i ketchupu robimy sos. Bułki rozkrawamy smarujemy sosem, na to kładziemy sałatę, pomidora paprykę, cebulę i kotleta, wierzch bułki smarujemy sosem i szybko zjadamy ;-). Smacznego

1 komentarz:

  1. burgery z wołownina to co lubie najbardziej :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń