Faworki lub jak kto woli chrusty





Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami dlatego trochę wcześniej prezentuję Wam przepis na faworki (jest on autorstwa mojej przyszywanej cioci ;-))










Składniki:


200 g mąki pszennej
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietanki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
(ilość składników można zwiększyć ja robiłam z 800 g i wyszły 3 naprawdę duże talerze)

tłuszcz do smażenia
cukier puder
ręczniki papierowe


Przygotowanie:


Ze składników zagniatamy zwarte ciasto, odcinamy po kawałku formujemy kulki a następnie wałkujemy na cienkie placki, które tniemy na paski, później tniemy je na 3 części przez środek robimy nacięcie i zawijamy do środka. Smażymy na oleju aż zrobią się rumiane i posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Komentarze

Popularne posty