Frittata z chorizo





Dość często  robię frittatę jest to pożywny i sycący omlet z różnymi dodatkami u mnie dzisiaj z mieszanką warzyw na patelnię (z suszonymi pomidorami) i m.in kiełbasą chorizo.










Składniki:

8 jajek
100 g chorizo (u mnie łagodne)
pomidorki koktajlowe
mieszanka warzyw na patelnię Hortex z suszonymi pomidorami
sól
oliwa z oliwek
szczypiorek
1/2 kostki ser feta (arla) lub roladka koziego


Przygotowanie: (czas pieczenia 30 minut)


Mieszankę warzywną podsmażamy z solą na niewielkiej ilości oliwy (ja wyrzucam cebulę), około 10-15 minut, jajka wbijamy do miseczki i bełtamy widelcem, dodajemy sól i pieprz ewentualnie posiekany szczypiorek.  Szykujemy formę np. do tarty (ja użyłam silikonowej), smarujemy ją oliwą z oliwek.  Układamy warzywa i wylewamy jajka wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok 170-180 st) na 15 minut, w tym czasie szykujemy pomidorki i szczypiorek oraz  podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbasę chorizo. Gdy omlet będzie już lekko ścięty nakładamy na niego pokrojone (na ćwiartki) pomidorki i kiełbasę. I pieczemy jeszcze ok. 7 minut, fetę kroimy w kosteczkę i również kładziemy na omlet na pozostałe 8 minut. Można podawać np. z rukolą. Smacznego

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty