niedziela, 4 stycznia 2015

Gravlax czyli łosoś marynowany w soli i cukrze










Po suszonej wołowinie przyszedł czas na łososia! Gravlax czyli pogrzebany łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy  łosoś peklowany w soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i mięciutki.







Składniki:

250 g łososia świeżego (po zakupie zawsze mrożę żeby pozbyć się ewentualnych bakterii)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli (gruboziarnistej)
1 łyżka pieprzu (u mnie kolorowy)
skórka z cytryny (otwarta)
pęczek lub dwa kopru
folia spożywcza




Przygotowanie:




Łososia (rozmrożonego) nacieramy przyprawami, na wierzchu układamy koper i zawijamy wszystko w folię spożywczą kładziemy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki na dwa dni, co jakiś czas obracamy (ja na spód kładę ręczniki papierowe zmieniam je często, łosoś pod wpływem soli i cukru będzie wypuszczał dużo wody). Po dwóch dniach łososia kroimy na cieniutkie plasterki i podajemy np. z serkiem almette i świeżym ogórkiem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz