czwartek, 29 stycznia 2015

I po raz kolejny pierogi leniwe... tym razem z gulaszem wołowym





Lubimy kluski cóż ja poradzę na to, a pierogi leniwe są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i pasują do każdego mięsa. 










Składniki:

300 g wołowiny
papryka kolorowa
smalec gęsi
sól różowa
sos sojowy ciemny
oliwa z oliwek
przyprawy: (suszone pomidory w płatkach, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku)


Pierogi leniwe: (przepis)


Przygotowanie:


Zaczynamy od mięsa, myjemy i kroimy na cienkie paski, przekładamy do miseczki, zalewamy łyżką sosu sojowego i oliwą. Odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy mięso na smalcu, przez 10 minut, następnie zalewamy wodą  dodajemy przyprawy i pokrojony na plasterki czosnek i gotujemy pod przykryciem przez 30-40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski paprykę, dusimy jeszcze 5-7 minut.  W tym czasie szykujemy sobie pierogi leniwe i gotujemy wodę do ich przygotowania (przepis).  Mięso można zaprawić mąką (jeśli lubicie) odlewamy wodę z gotowania do filiżanki i dodajemy łyżeczkę mąki pszennej i mieszamy tak aby nie było grudek, dodajemy do sosu który jeszcze przez minutę podgrzejemy aż zgęstnieje. Jak tylko pierogi będą gotowe można podawać do stołu, ja miałam surówkę z czarnej rzepy, ale można podać np. z pomidorami pokrojonymi w plastry.  Mój gulasz był łagodny w smaku, można doprawić pieprzem chili czy papryką ostrą. Smacznego

2 komentarze: