czwartek, 22 stycznia 2015

Jagnięcina z pierogami leniwymi





Uwielbiam jagnięcinę, ale niestety bardzo ciężko ją dostać i jest bardzo droga. 












Składniki:



450 g jagnięciny

czosnek
masło
sól różowa



3/4 szklanki mąki pszennej

jajko 

250 g twarogu półtłustego 
mąka do podsypywania
sól



Przygotowanie:



Zaczynamy od pierogów: Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy twaróg i mieszamy lekko nożem lub jak kto woli ręcznie, dodajemy szczyptę soli zagniatamy na gładkie ciasto, następnie dzielimy  na plastry rolujemy,  tniemy na kawałki 2-2,5 cm każdy, obtaczamy w mące i formujemy małe ala kopytka. Gotujemy wodę (solimy!) i wrzucamy nasze pierogi. Mięso: Rozgrzewamy, patelnię, roztapiamy masło i smażymy jagnięcinę po 6 minut na stronę (ja solę pod koniec smażenia) , ściągamy z patelni i zostawiamy na chwilę aby sobie ,,odsapnęła''. Mój czas smażenia jest dość krótki i mięso jest lekko krwiste jeżeli lubicie bardziej wysmażone dodajcie parę minut :-) Zestaw ten super smakuje z angielskim sosem miętowym (jeśli macie do niego dostęp to próbujcie, można go kupić na mniam mniam sklep).  Smacznego.


2 komentarze:

  1. Ja tez bardzo lubie jagniecine.
    A i leniwymi nie pogardze!
    Ale razem tych dwoch potraw jeszcze nie probowalam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to zachęcam do spróbowania bo w tym zestawia smakuje super

    OdpowiedzUsuń