czwartek, 1 stycznia 2015

Kaczka z jabłkami








Kaczka pieczona z jabłkami jako dodatek żytnie pierogi leniwe , żurawina i surówka z sałaty lodowej. 





Składniki:

Mięsko:

kaczka (waga prawie 3,5 kg)
duże jabłko
czosnek (kilka ząbków)
imbir (proszek)
curry
sól i pieprz
papryka słodka
smalec z gęsi
oliwa z oliwek

pierogi leniwe (przepis)

Surówka:

sałata lodowa
kawałek ostrej papryczki
rodzynki
ocet balsamiczny 
cytryna 
miód

Dodatkowo :

żurawina

Przygotowanie:

Wieczorem nacieramy kaczkę wszystkimi przyprawami wymieszanymi z oliwą i wstawiamy na noc do lodówki, rano nadziewamy jabłkiem, żaroodporne naczynie wysmarowujemy smalcem (z gęsi) i wkładamy do niego kaczkę, wstawiamy do zimnego piekarnika (230 st.) w tej temp. pieczemy 30 minut, następnie temperaturę obniżamy (do 170-180 st.) kaczkę przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy 1 godzinę 45 minut pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy tłuszczem z pieczenia, po godzinie przewracamy ją na drugą stronę. Na 15 minut przed końcem, zwiększamy temp. do 230 st. po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy, żeby mięso odsapnęło. Pierogi leniwe żytnie:(przepis) Podajemy z żurawiną i  surówką z sałaty lodowej pokrojonej w paski z dodatkiem papryczki i rodzynek (dressing z octu, miodu i soku z cytryny). Kaczka wyszła mięciutka, mięso pięknie odchodziło od kostek. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz